Így tedd a kereted teljesen PL kompatibilissé,

avagy az előző két nyári átigazolási ablak margójára

2018. augusztus 06. - nasty a pucér elnök

Rövid összegző a keretet érintő változásokról, valamint egy kis jövőbe tekintés, hogy miért nem esünk áldozatául annak a bizonyos second season syndrome-nak. Epikus, mindenre kitérő Trollséne rege a tovább mögött!

large.jpg

   I. Vérátömlesztés első fázisa

Ha jobban szemügyre vesszük a feljutást kiharcoló 2016/17-es keretet, mára csupán 10 olyan játékost találunk, akik tevékeny résztvevői voltak a történelmi hőstett elérésének. Név szerint: Bruno, Gaetan Bong, Lewis Dunk, Dale Stephens, Beram Kayal, Tomer Hemed, Anthony Knockaert, Glenn Murray, Solly March és Shane Duffy (bár hivatalosan Oliver Norwood is idesorolható lenne, ugyanis még mindig a keret tagja, de mivel a tavalyi szezon során a Fulhamnél szerepelt kölcsönben, így emiatt nem mutathat fel egyetlen árva PL játékpercet sem Sirályként.)
Mellettük az idei távozóknál érdemes megemlíteni a korábbi feljutó csapat tagjai közül Jiri Skalak (Millwall), Sam Baldock (Reading), Jamie Murphy & Connor Goldson (mindkettő Glasgow Rangers) nevét, akik olyan csapatokhoz igazoltak, ahol szintén a feljutás gondolatával kacérkodtak/kacérkodnak, vagy a skótok esetében európai kupaporondon szerepelhetnek. Steve Sidwell és Liam Rosenior pedig idén nyáron befejezte aktív játékos pályafutását.

Adva volt tehát egy erős mag, akik közül többen az élvonalban sem számítottak kutyaütőnek és továbbra is a gálakezdő részét képezték, csupán köréjük kellett megtalálni a kirakós további elemeit. Nos, a kutatósdi több mint tökéletesre sikerült, hisz a már sokszor megénekelt scout csapat olyan játékosokat hozott Matthew Ryan, Jose Izquierdo, Davy Pröpper és Pascal Gross személyében, akik olyannyira beváltak, hogy ár/érték arányban simán beférnek egy ligaszinten vezetett top30-as listára. Ebből fakadóan adta is magát a komoly feladat az idei nyárra: lehetőleg mindegyikőjüket megtartani, amit most kopogjunk le háromszor, de úgy fest sikerül abszolválni.

_1.jpg

Brighton lufi hopp, Leicester lufi pukk?

II. Ha adott egy olykor ferdülésre haljamos csapatgerinc, Cosmodiskként adj további mélységet a keretednek

Aki csupán a blogon keresztül követte a tavalyi szezont, annak is világos volt, hogy legtöbbször a védők, valamint Murray nem létező minőségi cseréjének anyját fenyegette a csuklás közbeni fulladás. Bár Dunk és Duffy a liga legösszeszokottabb belső védőpárosai közé sorolható, mégis gyakorta volt meg bennük a hajlam, hogy önként és dalolva a fejükre húzzák a csörgős bohócsipkát. Temérdek rögzített helyzetből bekapott gól (amiért Hughton picsája is 100 vesszőcsapást érdemelne, de róla beszéljünk egy kicsit később), gyermekded egyéni hiba, ami Dunknál öngólokban, míg Duffynál katasztrofális utolsó emberként kieszközölt hibákban (rövid hazaadás, ütemtelen belépő, homály felszabadítás) nyilvánult meg. A védelem két széle pedig leginkább azért szolgáltatott gyomorgörcsös pillanatokat, mert Bong és Bruno is értelmezhető alternatíva nélkül volt, így sérülés esetén joggal kaphatta el a paranoia az egyszeri Sirály szurkolót. (Bruno mögött persze ott volt Schelotto, de ő sajnos gyakran eszünkbe juttatta, hogy inkább abból a még Inter játékosként a Milan ellen szerzett fejesgólból él, mintsem az utánozhatatlan képességeiből.)

Szerencsére gyorsan tanúbizonyságot nyert, hogy a tavalyi nyár nem csak egy délibáb volt a scoutok részéről és idén is rögvest megtették a megfelelő lépéseket a meglévő problémák orvosolására. A védelem tengelyébe érkezett a vb-n is megcsodálható Leon Balogun a Mainz csapatától, valamint Bernardo a Lipcséből, aki a mértékadó transfermarkt.com szerint a védelem bármelyik pontján bevethető és szódával még a középpályán is elmegy. (Egyik fő erőssége a súlypontemelkedése, amiből a St.Gallen elleni barátságos meccsen semmit nem mutatott meg, mivel az első felé érkező beadásból gólt kaptunk, miközben egy Nemzeti Sportot sem lehetett volna betolni a talpai alá, mindenesetre a Nike már erősen filózik az Airnardo cipőszérián az Air Jordan után szabadon.) (Újramelegített hír, hogy RB/CB posztra még a readinges Liam Moore érkezhet, akivel már a téli átigazolási ablak óta flörtölünk.)

_2.jpg

(A csatárokra fordulás előtt, a védelemnél, kiváltképp a kapusoknál maradva egy picit viszont  rinyálnék, ugyanis ha bármilyen egyházi felekezet tagja vagy, akkor lehetőleg az összes misén, Istentiszteleten, szektagsági gyűlésen imádkozz vagy mutass be élő áldozatot Matt Ryan egészségéért és semmilyen körülmények között ne legyél kíváncsi egy PL meccsen az ex-sunderlandi Jason Steele, vagy a Fulhamtől kiebrudalt David Button produkciójára. Hugo Ketoról pedig még ennyi jót sem tudok elmondani, ex-arsenal játékosként láttam párszor, de tipikus tucat HG igazolás az U23-as csapatba.)

Így a poszt felénél pedig meg is érkeztünk Murrayhez és az ő nem létező cseréjéhez, aminek foldozására már a télen is voltak próbálkozások, de Leonardo Ulloa „hazahozása” és Jürgen Locadia klubrekordért való leigazolása bizony csak részsikernek könyvelhető el. Gólszerzésben egyáltalán nem sikerült felvenni a Glenn által diktált tempót, olyan zsirusan mezőnyben brusztoltak, birkóztak, bár Locadia inkább még azt sem, egyelőre totál harmadik típusú találkozás a tag, talán még Chrisnek sincs róla fogalma, hogy csak az angliai időjárás borította meg a bioritmusát vagy szimplán egy Eredivisie blöff a csávó. (értsd.: nagy rakás szar)

Nem is aludtak túl jól a scoutok ezért az apróbb betli miatt, így elhozták nekünk az AZ Alkmaar csapatától a facebookon már megénekelt nagy iráni gólfosó gyermeket, Alireza Jahanbakhsht (aki a nagy számok törvénye alapján, már csak nem egy Eredivisie műmájer, de fontos megjegyezni, hogy Suarez óta nem volt olyan csatár a PL-ben, aki a holland liga után Angliában is sikerrel letette volna a névjegyét, lásd még a legutóbbi próbálkozót a szintén ex-alkmaari Eredivisie gólkirályt, Vincent Janssent.-https://www.youtube.com/watch?v=9uqiRBlMFXI)

_3.jpg

Valamint még a csempészett cigik, és zárjegy nélküli röviditalok, susogós melegítős koronázatlan román királyát Florin Andonét, akikkel sebesség és csibészség mellett remélhetőleg összesen egy 15-20 bajnoki gól is érkezik végre a csapathoz. (Továbbá érkezett még a búr kecske, a dél-afrikai Messi, Percy Tau, aki a PL előtt egy kölcsön keretein belül valószínűleg egy másik európai ligában alázza meg először a védőket.) 

(A csatárok közt grátiszként vigyázó szemeitek az U23-as csapatban pallérozódó magyar felmenőkkel is rendelkező, svéd válogatott Gyökeres Viktorra vessétek, aki idén könnyedén berobbanhat a felnőtt keretbe. A Nice elleni zárt kapus meccsen be is talált, gólja 1:05-től látható)

Végül pedig a legnagyobb Knows igazolás talán mégis abba a csapatrészbe érkezik, ami a leginkább rendben volt (már ami a támadásokat illeti, mert olykor bántóan simán rohantak át rajtunk és helyezték könnyen nyomás alá a védelmet, na de majd most…) Yves Bissouma személyében a Wenger-alapítvány által pénzelt új Vieira tehetséggondozó program keretein belül egy olyan csiszolatlan gyémántot sikerült elhalászni Lilleből, hogy az edzőpályán mutatott teljesítménye, valamint a Birmingham City elleni felkészülési találkozón szerzett szabadrúgás gólja után már most VieiraX-nek becézik szurkolók és csapattársak egyaránt.

III. Most sem fogunk kiesni!

Eretnek hangoktól hallani olyan blődségeket, hogy mivel a keret most már szinte teljesen ki lett hypozva a tailor-made Championshipes arcoktól, mindössze egy kivételtől eltekintve, aki nem más, mint Chris Hughton. Egyrészt rohadtul nem lett volna etikus elküldeni a sikeredzőt, aki nem csak feljuttatta, de ott is tartotta a PL-ben a csapatot és a sztereotípiák eloszlatása miatt fontos megjegyezni, hogy az a Newcastle és Norwich City keret amivel alámerült (vagyis csak majdnem, mivel mindkét helyről még a kiesés előtt kirúgták), lényegesen gyengébb volt a mostani Brighton emberanyagánál. Eddigi legjobb PL helyezése a 12-13as szezonban Norwich Cityvel behúzott 11. hely, ha jövőre csupán egy hellyel megugorja ezt már öntik is a szobrát.

_4.jpg

Végül pedig nem mehetünk el szó nélkül a potenciális kiesési harcban résztvevő riválisaink mellett sem, aminek megjóslását kicsit nehezíti, hogy a tavalyi szezonban az utolsó 1,5 hónap kivételével a 8-tól a 20. helyezettig bezárólag mindenki egyaránt érezhette a Championship csatornaszagát. Köldökből elemzés következik arról, mégis ki vehet részt egészen májusig az iszapbirkózásban.

Fulham & Wolves

„A másik változó pedig a Wolves - Fulham hype. Maradjunk annyiban, hogy tavaly ilyenkor a Castle minimum hasonló szinten fel volt szopva, sőt, EL helyekről ment a fantáziálás, aztán örültek ha kaptak levegőt a seggükön néha. Kíváncsi vagyok rájuk, szorítok is nekik de nem könyvelem el őket a felsőházba az biztos.” – Nasty kommentjei a Seagulls fórumozókhoz (8,3-8,4)

Abszolút így van, a Wolves Top10 mellett a tavalyi Valencia brought to you by Jorge Mendes szárnyalása is húzza a hype vonatot, míg a Fulhamnél a BL csapatok becsületére váló igazolások ellenére leginkább a védelem szilárdsága adhat remegésre való okot. (Egyelőre minden reményük az ex-swanseas Alfie Mawsonban, akinek leigazolása reményeik szerint akkora húzás lesz, mint a Leicester által a kieső Hullból kiemelt Harry Maguire.) Tipp: egyik sem esik ki, de a Wolves valahogy mégis megcsinálja a felsőházat, hogy aztán egy jövő nyári kiárusítással önként csukják magukra a koporsófedelet.

Bournemouth

Zsinórban a 4. PL-szezonnak megy neki a Howe-csapat, ahol eddig sem a stabil védekezés volt a túlélési skill csimborasszója, ezért épp itt az ideje, hogy Steve Cookostúl behorpadjanak a gecibe. Tipp: hősies küzdelemben, drámai május végi OUT

Cardiff

A PL és a #besztlíg brand legnagyobb beárazása lenne, ha az alsóbb ligák Istene a dinoszaurusz Neil Warnock bent tudna maradni a walesiekkel, akik egyelőre egy az egyben egy Champo All-Starz kerettel készülnek nekivágni a bajnoki idénynek. Tipp: tükörsima OUT, még április elején

Huddersfield

Hozzánk hasonlóan itt azért okosan próbálják a keretbe pumpálni a kvalityit, de akinek van pofája a tavalyi szezon egyik legszarabb kapusával Jonas Lössllel nekifutni egy újabb idénynek, annak kotródnia kell. Tipp: utolsó pillanatig tartó küzdelemben IN

Newcastle

Ha közép-alsóházi csapat vagy és a kelleténél is jobban baszod a fillért miközben költhetnél, akkor ebben a ligában bizony megdöglesz. Tipp: utolsó pillanatos OUT , a kövér pincér jelenthetné a különbséget, de jelenleg a kerete véknyabb, mint az ülésének betétje, ami szintén a törés határán mozog. No meg tutira meg fogja unni legkésőbb a tavasz elején, hogy a csapat menzáján még egy szaros B menüre sem telik.

Futottak még kategória: Southampton & Watford +1 bold: Burnley

Egyikért sem lenne kár, ámbár a Szentekért, akik szép lassan eladták az összes keretükben található kvalityi játékost Liverpoolban meggyújtanának pár ezer mécsest (utolsó értékes darabok egyikeként Ward-Prowse pedig adná is magát, mint Klopp minden évben esedékes kieső csapattól szerzett igazolása), míg a Pozzo-család játékszerei valószínűleg a poszt publikálást követően még indítanak egy utolsó nagy hajrát az átigazolási piacon, hogy a hagyományokat őrizve egy tucatnyi új játékossal a keretben ismét bebizonyítsák, hogy így is bent lehet maradni, valamint Watford nem London, sokkal inkább Udine külső részéhez tartozik. Tutitipp: Fogadd meg, hogy Javi Gracia mestert legkésőbb februárban menesztik.

Dycheék viszont a tavalyi 7. hely után egy európai meneteléssel(?) megtámogatva és immáron az első és második számú kapusukat is elveszítve (legfrissebb pletykák szerint Joe Hart lehet a wannabe Mitch Buchannon, hát… inkább tegyenek oda egy tornazsámolyt...) , könnyen a kiesés elleni harc kellős közepén találhatják magukat, kiesni viszont még így sem fognak, mivel ők nem csak ugatják a szervezett védekezést.

Zárszó

Mindent figyelembe véve soha rosszabb nyarat az ideinél, reméljük jövőre még több hasonlóan kellemes problémánk lesz, és az újabb PL szezon előtt csupán azon kell majd izgulnunk, hogy a régi és potenciális új kulcsembereket meg tudjuk-e majd tartani. 

 

A cikk létrejöttét az útwenger örökség szerzőjének és régi jó barátunknak, Trollséne Wenger kollégának köszönhetjük!

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása