Hogyan értük el a történelmi bentmaradást?

Vendégposzt Sallark tollából:

2018. június 14. - nasty a pucér elnök

Két meccsel a bajnokság befejezése előtt kedvenc Sirályaink történelmet írtak azzal, hogy a Manchester United legyőzésével sikerült bebiztosítani a bentmaradást. Az egyszeri Brighton szurkoló az elkövetkező heteket/hónapokat teljes delíriumban töltötte, de most már talán felocsúdtunk annyira, hogy meg is nézzük hogyan is érte el a csapat ezt a történelmi tettet.dcdh9rsxuauxmit_jpg_large.jpg

Kezdők

Hazai oldalon túl nagy meglepetés nem volt, egyedüli változtatás az alapcsapathoz képest csupán annyi volt, hogy ezúttal Bruno kezdett Schelotto helyett. Ez hatalmas ötlet volt, mert El Capitano lekapta a pályáról az egész liga egyik legjobban egy-egyező játékosát, Martialt, de erről majd később.

A United meglehetősen tartalékosan érkezett erre a meccsre, mert ez már az a szakasza volt a szezonnak, amikor a jó öreg József beáldozta az összes bajnokit az FA-kupa döntőért (ami nem jött be, mint tudjuk). Így kerülhetett a kezdőbe Darmian, Rojo, Fellaini, Rashford és Martial, akik egytől egyig gyengén játszottak. Jocó nem is mulasztotta el elverni a fiatalokon az egészet a meccs utáni interjújában, de hát ismerjük milyen.

Első félidő

A teljes első félidő a Brighton dominanciáját hozta. Hughton alaposan felkészült a Vörös Ördögökből, és már ekkor is csak De Gea mentette meg a rekordbajnokot a góltól. Kezdjük a védekezéssel. A hazaiak 4-4-2-es formációban kezdték meg a védekezést, ahol Gross lépett fel Murray mellé. Ennek az volt a haszna, hogy De Geát lehetett hosszú labdákra kényszeríteni, - egyetlen gyengéje, hogy nem olyan jó lábbal (inverz Bravo) - így minden második labdát gyakorlatilag a Brighton gyűjtött be.

10.jpg

A képen szépen kirajzolódik a 4-4-2 eleje, a csatárok blokkolják a passzsávokat a középpálya felé. Ezt kiküszöbölendő, legfőképp Mata igyekezett középre húzódni, hogy plusz opciót nyújtson (ahogy a képen is látszik). Pröpper és Stephens azonban elképesztő munkát végzett, és rengeteg labdát szereztek, itt éppen a holland szerez labdát, hogy aztán indítsa Grosst.

Grossnak kulcsszerepe volt az egész meccsen. Amellett, hogy ő szerezte a győztes gólt elképesztő munkát végzett. A védekezés második fázisában neki kellett visszalépnie Pröpper és Knockaert közé harmadik belső középpályásnak, ezzel 4-5-1-es szerkezetre módosulva. A csapat kiválóan tudott tömörülni, amivel a világon semmit nem tudott kezdeni a United.

11.jpg

Itt van erre egy újabb példa, Maticnak nincsen passzopciója. Végül megtalálja a képen nem látszó Youngot, aki azonnal elveszti a labdát.

12.jpg

A United zónázó emberfogást alkalmazott a meccsen (meg az egész szezonban). Ez egyébként nagyon hatékony tud lenni, erre elég megnézni a United bármelyik meccsét a Liverpool ellen. Viszont szét is húzható. Itt is Grossnak volt a feladata, hogy kimozogjon valamelyik szélre (többnyire a jobb), ezzel elvitte magával az emberét, a keletkezett üres területre pedig Knockaert előszeretettel tört be, hogy terrorizálja a védelmet.

A gólszerzésre két ötlete volt Sirályainknak, az egyik a félpályán szerzett labdákból való azonnali visszatámadás, amiben leginkább Grossnak, Knockaert-nek, Murray-nek és Izquierdónak volt szerepe.

13.jpg

Itt sikerül elcsípni egy passzt, amivel azonnal elindul Gross, a helyzet vége egy De Gea védés lett. A képen az is jól megfigyelhető, hogy a United támadói mennyire el vannak szigetelve a csapat többi részétől.

A másik a jobb oldal túltöltése és az ebből keletkező beadás/lövőhelyzet kialakítása.

14.jpg

Ezen a képen jól látszik, hogy sikerült létszámfölényt kialakítani Gross szélre mozgásával. Ebben a játékszituációban mindhárom játékosnak különböző feladata volt, Bruno az alapvonal felé tört, hogy onnan tudjon középre tenni. Amennyiben erre nem volt lehetőség, visszakészített Grossnak, aki így futtából a kapustól elfelé kanyarodó labdát tudott középre küldeni, már pedig tudjuk, hogy ez a specialitása. A képen Matic éppen érkezik ki segíteni, ezért megnyílik a terület középen, amit Knockaert köszön szépen, és befele cselezve kapura lőhet.

A United botrányosan játszott az első félidőben, a csapat baromi féloldalas volt, ami nem volt meglepő, tekintve, hogy Józsi Darmiannal és Fellainivel súlyosbította a jobb oldalt, ahol eleve a nem éppen klasszikus szélső Mata volt. A spanyol többnyire a pálya közepén vagy a bal oldali half space-ben volt megtalálható, de nem volt nagy hatással a meccsre. A United erőssége a bal oldal lehetett volna, ahol Martial és Young Pogbával, valamint az erre mozgó Matával bonthatta volna meg a védelmet. Na, ebből semmi nem jött be. Martialnak gyakorlatilag egyszer sem tudott a csapat kialakítani egy-egy elleni szituációt, Young teljesen passzív volt, így Knockaert visszasegítésével teljesen megfojtotta a Unitedet a Brighton. Egyetlen helyzetük volt a félidőben, amikor Dunk rossz labdaátvételét és elcsúszását büntethette volna Rashford, de nem gurított középre a teljesen üresen álló Martialnak.

Második félidő

Ekkor mutattak életjeleket a vendégek, de itt is inkább a Brighton akarata érvényesült. Mata labdavesztéséből a középpályán Knockaert azonnal a védelemre vitte a labdát. Pogba és Fellaini a senkiföldjén, Matic teljesen magára van hagyatva.

15.jpg

Ezt megúszta a United, mert Knockaert rossz döntést hozott. Sajnos kijött, hogy kissé öncélú, a lövést választotta ahelyett, hogy a szélen felfutó Brunót játszotta volna meg, pedig megvolt a létszámfölény is. Ez egy elég gyakori játékhelyzet, ilyenkor általában Gross támadná a rövidet, Murray a hosszút, Knockaert pedig egy ütemet kivárva megszabadulna az őrzőjétől, és második hullámban várná a visszagurítást. Persze ki vagyok én, hogy a világ legjobb játékosának döntéshozó képességét kritizáljam!? 

16.jpg

Nemsokára viszont már nem volt menekvés a United számára. Egy látszólag teljesen ártalmatlan szituációból indult az egész, Martialt hárman veszik körbe, egyetlen előremutató passzopciója Rashford megjátszása, de ő rosszul veszi át, ebből pedig indul a Brighton.

17.jpg

A megszerzett labda azonnal megy Murray-nek, aki visszakészíti Pröppernek, ő meg ugratja is ki Izquierdót.

18.jpg

Darmian befele húzódik, esélye sincs lekapcsolni a passzt. A következő képen az látszik, hogy majdnem csírájában elhalt a támadás. Izquierdo tökéletes helyzetben van egy beadáshoz, de nincs középen senki, mivel Murray nem igazán törte magát, hogy fölérjen (talán majd Andone gyorsasága lesz ilyen esetekre a megoldás?).

19.jpg

A kolumbiai egy kis szerencsével megveri Darmiant, majd Gross hálószaggató fejesével megszerzi a vezetést a Brighton.

Ezt követően a hazaiak visszaálltak, a 4-5-1 maradt a védekezési formáció, az első félidei letámadásnak nyoma sem volt. Egyedül Knockaert-nek volt még veszélyes megoldása, amikor megetette Martialt, illetve később Rojót.

A United akkor tudott veszélyeztetni, amikor a kreatív játékosaik megtalálták egymást. Ebben az esetben Martial bemozgott centerpozícióba, míg Rashford jobbra ment, Mata pedig Martial helyén érkezik. Rashford megjátssza Martialt, aki egy leheletfinom mozdulattal hozza helyzetbe a két védő közti résben érkező Matát. A helyzet vége kis híján egy büntető.

20.jpg

Egy másik példa ugyanerre kicsivel később. Itt túltöltik Pröpper területét, és bár Knockaert besegít, itt csak Lingard gyenge passza menti meg a Brightont a komolyabb gólhelyzettől.

21.jpg

A United cserékkel frissített, a teljesen használhatatlan futballra alkalmatlan gyengén játszó Darmian és Fellaini helyett az ex-Sirály Lingard és Shaw jött. A tanácstalanság azonban így is megfigyelhető volt, ahogy az lentebb látható.

22.jpg

A két fiatal angol viszont adott némi lendületet a csapatnak, Martial is rögtön veszélyesebb lett, amint nem a meglepően passzív Young volt mögötte (féltek Knockaert-től? Mondjuk ki ne értené meg őket.). Bár megmaradtak a faszpogácsa Józsefre jellemző ívelgetések, de már nem volt Fellaini. Az elgondolás felteszem az lehetett, hogy a labda nélkül remekül mozgó Lingard érkezik egy ilyenre, de hát ez nem jött össze. A saját nevelésű játékos azonban jól szállt be, a végén az egyenlítés is majdnem összejött. Rashford gyönyörűen indul az üres területre, kapja a labdát, és azonnal teszi vissza Lingardnak, akit csak Dunk (vagy Duffy?) földön túli becsúszása akadályoz meg a gólszerzésben.

23.jpg

A Brighton a végére teljesen elfáradt, kontrákra se futotta már, de kihúzták a végéig.

Konklúzió

Hughton taktikai győzelmet aratott Mourinho felett, a bent maradás kiharcolásával pedig biztosította helyét (vélhetően) a Brighton legendái közt. A United problémái remekül kijöttek a meccsen,de Fred leigazolása majd biztosan mindent megold nem.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása